Selecteer een pagina

Blog

De verschillende uitkomsten van een loopbaantraject

Veel mensen hebben het gevoel dat een loopbaantraject er altijd toe leidt dat je uit dienst gaat. Dat een loopbaantraject ‘het begin van het einde’ van hun huidige baan is.

Dat maakt de drempel om te starten met zo’n traject soms onnodig hoog. Want dat je wilt onderzoeken hoe je je werk leuker kunt maken, betekent niet dat je ook weg wilt bij je werkgever.

Gelukkig hoeft dat ook niet, want een loopbaantraject leidt niet altijd tot een andere baan!

In deze blog vertel ik je over de mogelijke uitkomsten van een loopbaantraject, leg ik uit wat de term ‘job crafting’ betekent en hoe je deze informatie kunt gebruiken om je werkgever te vragen jouw loopbaancoach voor je te betalen.

Jouw Wending loopbaancoach Wendy van Wijngaarden Utrecht loopbaantraject

5 Uitkomsten van een looptraject:

R

Zelfde werkgever, zelfde functie

R

Zelfde werkgever, andere functie

R

Andere werkgever, zelfde functie

R

Andere werkgever, andere functie

R

(Beginnen met) ondernemen

Een voorbeeld uit mijn praktijk

Een client wilde mijn loopbaantraject volgen omdat hij nog nooit bewuste keuzes had gemaakt in zijn carrière. Hij had een goede baan en vond het bedrijf leuk. Toch twijfelde hij. Hij had het gevoel dat hij niet alles uit zichzelf haalde, maar wist ook niet wat hij anders zou kunnen of willen doen. Dat gaf hem een onrustig gevoel.

Gedurende het traject had hij een gesprek met zijn manager waarin zijn ambities ter sprake kwamen. Hij kreeg van zijn manager de geweldige kans om zijn ideale functie vorm te geven zodat hij meer energie zou krijgen van zijn werk én de meest waardevolle bijdragen kon zijn voor het bedrijf.

Dit werd ons doel voor het traject: Zijn ideale baan binnen het bedrijf vormgeven. We plaatsen al zijn werkzaamheden in een aangepaste versie van dit kwadrant om hem te helpen kiezen wat hij wilde overdragen en wat hij meer zou willen doen. Ook bedacht hij taken die op dit moment nog niet worden opgepakt binnen het bedrijf die hem waardevol leken.

Het resultaat was een functiebeschrijving van de baan waarin hij zijn talenten beter kon inzetten en waarmee hij nog waardevoller zou zijn voor het bedrijf. Met zijn manager maakte hij een plan om in de komende maanden deze functie te creëren en daarmee sloten we het traject af.

Job crafting

Het aanpassen van je baan zodat het werk beter aansluit op persoonlijke behoeftes en sterke kanten en je er meer energie van krijgt, noemen we ‘job crafting’.

Job crafting heeft een aantal voordelen voor zowel jou als je manager:

  • Je zet je talenten beter in, waardoor je meer waarde levert
  • Je wordt veelzijdiger doordat je nieuwe vaardigheden ontwikkelt
  • Als je huidige functie leuker wordt is de kans dat je vertrekt kleiner
  • Je toegevoegde waarde in het bedrijf wordt duidelijker, wat je meer voldoening geeft
  • Als je het beste uit jezelf haalt in je baan, word je vaak ook creatiever en innovatiever

Waar een loopbaantraject nog meer toe kan leiden

Andere mogelijke uitkomsten van een loopbaantraject:

  • De uitkomst kan zijn dat je kiest om in je huidige baan te blijven. En dat je je twijfel loslaat, maar je keuze echt gaat ‘ownen’.
  • Soms denk je héél zeker te weten dat je compleet ander werk wilt gaan doen en kom je er in het traject achter dat je vooral last hebt van de oncollegiale werksfeer of het gebrek aan ontwikkelmogelijkheden. Dan kan hetzelfde werk bij een andere werkgever een mooie stap zijn naar meer werkplezier.
  • Of je ondernemersvuur wordt aangewakkerd en je besluit een dag minder te gaan werken zodat je naast je baan kunt starten met je eigen bedrijf.

Waar kan een loopbaantraject jou mee helpen?

Vind je je werk nog steeds leuk, maar vraag je jezelf ook weleens af of je echt het beste uit jezelf haalt? Ga je zo op in de waan van alledag dat je geen tijd hebt om stil te staan bij je loopbaan? Vind je het lastig om de regie te pakken in ontwikkelgesprekken omdat je niet weet waar je naartoe wilt groeien?

Ben je benieuwd of een loopbaancoach je hier verder mee kan helpen? Luister de podcast die ik hierover opnam of stuur me direct een bericht!

Hoe overtuig je je manager?

Vind je het spannend om je manager te vertellen dat je met een loopbaancoach wilt werken? Ben je bang dat ze zal denken dat je niet gemotiveerd meer bent in je werk of dat je uit dienst wilt?

Of heb je je behoefte aan loopbaancoaching aangekaart en twijfelt je manager of ze hier financieel aan wil bijdragen? Vertel haar over de verschillende uitkomsten van een loopbaantraject.

Ik denk graag met je mee over de juiste manier om je coachbehoefte te bespreken op je werk. Stuur me een mail als je hierover wilt overleggen!

Meer lezen over je loopbaan

Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief en ontvang iedere maand inspiratie, updates, tips en mijn nieuwste podcastafleveringen in je mailbox!