Selecteer een pagina

Blog

Is loopbaancoaching iets voor mij?

Voor veel mensen is het werken met een loopbaancoach hun eerste ervaring met coaching. Waar kan een loopbaancoach je mee helpen? Wat doe je zoals tijdens een sessie? Wat levert het je op? Heb je een loopbaancoach nodig of ben je meer geholpen met coaching op een ander vlak? In dit artikel ga ik in op deze vragen om je te helpen beslissen of loopbaancoaching iets voor jou is.

Luister ook mijn podcast over dit onderwerp!

 

Jouw Wending loopbaancoach Wendy van Wijngaarden Utrecht

Hoe ik werk als loopbaancoach

Als loopbaancoach ga ik uit van jouw eigen kracht en heb ik als doel om de antwoorden die jij al in jezelf hebt naar boven te halen. Ik zet je aan het denken door vragen te stellen, help je met een positieve houding te kijken naar je carrière en bied oefeningen aan die je kunnen helpen bepaald gedrag beter te begrijpen en eventueel te veranderen.

Coaching is iets anders dan therapie. In dit artikel leg ik je de belangrijkste verschillen uit.

“Heb ik een loopbaancoach nodig?”

Weet je even niet welke kant je op wilt met je carrière, dan kun je terecht bij mij als loopbaancoach. Ik heb een loopbaantraject van 3 maanden ontwikkeld om je te helpen richting te geven aan je carrière en ik bied maatwerk trajecten om je te coachen op andere werk gerelateerde uitdagingen.

Loopbaantraject of maatwerk coaching

In het loopbaantraject leer je je persoonlijkheid, talenten en dromen beter kennen en zet je stappen naar werk waarin je het beste tot je recht komt. Het traject helpt je jouw stip op de horizon bepalen en in actie te komen.

Dit traject is bedoeld om je bijvoorbeeld te helpen je huidige functie leuker te maken, een carrièreswitch te maken of ter begeleiding als jij en je werkgever uit elkaar gaan (outplacement).

Mijn doel is jou te helpen om beter te functioneren en gelukkiger te zijn in je werk. Zo kan ik je door middel van coaching ook helpen om:

  • jezelf meer uit te spreken in vergaderingen
  • prettiger contact te hebben met je manager
  • te bepalen wat je kunt veranderen aan je takenpakket om meer energie uit je werk te halen
  • met meer zelfvertrouwen presentaties te geven
  • vaker ‘nee’ te zeggen tegen collega’s

Hoe ziet een sessie met mij als loopbaancoach eruit?

Elke sessie is anders en afhankelijk van jouw persoonlijke doel. Een paar onderdelen die vaak aan bod komen tijdens loopbaancoaching:

Het bespreken van je successen. Welke stappen heb je gezet richting je doel en welke nieuwe inzichten heb je opgedaan?

Ik stel je ook veel vragen. Wat maakt dat je ’s morgens vrolijk je bed uitspringt? Wat voel je als je collega’s je verbetervoorstel afwijzen? Hoe vaak verveel je je tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden? Voel je je gewaardeerd en verbonden met je collega’s?  Welk werk zou je doen als alles mogelijk was?

We kunnen oefeningen doen. Bijvoorbeeld om te leren de regie te pakken in een lastige situatie, je werkwaarden te ontdekken of in te checken bij je gevoel en gedachten.

We bespreken jouw doelen of acties waarmee je aan de slag gaat tot de volgende sessie.

Wat levert loopbaancoaching je op?

Het resultaat van loopbaancoaching is afhankelijk van je doel en kan bijvoorbeeld zijn:

  • Je staat zelfverzekerder voor een groep wanneer je een presentatie of training geeft
  • Je hebt minder stress omdat je beter ‘nee’ kunt zeggen
  • Je hebt handvatten om te solliciteren met meer zelfvertrouwen
  • Je voelt je positiever en zelfverzekerder
  • Je weet waar je energie van krijgt in werk, waar je goed in bent en in wat voor werk je het beste uit jezelf kunt halen

Meer weten over loopbaancoaching?

Denk je dat je hulp van een loopbaancoach nodig hebt? Bekijk mijn loopbaantraject of neem contact met me op om te bespreken hoe ik je kan helpen!

Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie, updates, tips en mijn nieuwste podcastafleveringen in je mailbox!