Selecteer een pagina

Blog

Zo bereid je je sollicitatiegesprek voor

Stel, je hebt morgen een sollicitatiegesprek voor een baan die je leuk en interessant lijkt. Hoe bereid je je daarop voor? Wat doe jij om zo goed mogelijk voor de dag te komen bij deze werkgever? Ik geef je 6 tips om je sollicitatiegesprek voor te bereiden zodat je je zelfverzekerder voelt én bonuspunten scoort bij de werkgever.

Jouw Wending loopbaancoach Wendy van Wijngaarden Utrecht sollicitatietips solliciteren

Hoe bereid je je voor?

Je las hierboven al waarom het goed voorbereiden van je sollicitatiegesprek je kan helpen om die ene leuke baan binnen te slepen. Een ander voordeel is dat je door de juiste vragen te stellen informatie krijgt die helpt je om te bepalen of een bedrijf goed bij je past!

Je voorbereiding begint door deze vragen voor jezelf te beantwoorden:

R

Is het gesprek online of offline?

R

Wat trek je aan?

R

Wie zijn je gesprekspartners?

R

Wat weet je over het bedrijf?

R

Oefen de STAR-methode

R

Wat wil je zelf weten?

6 Tips om je sollicitatiegesprek voor te bereiden

1 – Online of offline?

Is het gesprek online? Zorg voor goed licht en een snelle, stabiele internetverbinding.

Offline gesprek? Zoek van tevoren uit hoe lang je reistijd is en waar je kunt parkeren zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

2 – Wat trek je aan?

Trek een mooie outfit aan, kam je haren, poets je tanden, oftewel: zorg dat je er verzorgd uitziet. Blijf daarbij dicht bij jezelf en kies een outfit waarin je je op je gemak voelt.

Twijfel je over de dresscode bij deze werkgever? Vraag het gerust aan je contactpersoon.

3 – Je gesprekspartners

Bekijk de personen waarmee je het gesprek hebt op LinkedIn: wat is hun functie en achtergrond? Hoe lang werken ze bij bedrijf X?

Wat kun je aan deze mensen vragen om een beter beeld te krijgen van het bedrijf of het team?

4 – Online onderzoek

Check de website en social media kanalen van bedrijf X: wat doen ze precies, wat is hun missie, wat voor mensen zie je op het beeldmateriaal, hoe komt de sfeer op je over?

Welke vragen schieten je te binnen die je zullen helpen bij je keuze voor deze werkgever?

5 – De STAR-methode

STAR staat voor: Situatie, Taak, Actie en Resultaat. Over de STAR(R) -methode kun je online heel veel info vinden. Bereid jezelf voor op basis van deze structuur zodat je tijdens het gesprek pakkende en duidelijke praktijkvoorbeelden kunt noemen.

Het beste is om dit doen aan de hand van de vaardigheden en eigenschappen die nodig zijn voor de functie waarnaar je solliciteert.

6 – Welke vragen stel je?

Noteer een aantal vragen om tijdens het gesprek te stellen. 

Dit kunnen vragen zijn die je aan elke werkgever stelt (‘Hoe kan ik bij jullie mijn kennisniveau op peil houden?’) of specifieke vragen over dit bedrijf en deze vacature (‘Jullie beschrijven de cultuur als ‘transparant’, kun je daar een voorbeeld van geven’?).

Een notitieboekje meenemen is trouwens sowieso handig, daarop kun je eventueel tijdens het gesprek ook aantekeningen maken of vragen noteren die je te binnen schieten.

Wil jij ook…

Met zelfvertrouwen en een goede voorbereiding je sollicitatiegesprek in gaan en kun je wel wat hulp gebruiken?

Tijdens een online 1:1 sollicitatieboost met help ik je met je cv, motivatiebrief en/of ik beantwoord je sollicitatievragen. Neem contact met me op voor meer info!

Meer sollicitatietips

Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie, tips en mijn nieuwste podcastafleveringen in je mailbox!