Selecteer een pagina

Blog

Wat is het verschil tussen een coach en therapeut?

Op dit moment zijn er zo’n 60.000 ondernemers als coach ingeschreven bij de KvK. Ik lees weleens negatieve berichten over ‘al die coaches’. Sommige mensen vinden dat je per definitie beter naar een therapeut kunt gaan. Beiden hebben het doel om je te helpen met je gewenste gedragsverandering, maar wat is dan het verschil tussen een coach en therapeut?

Ik leg de verschillen uit en geef je een aantal tips om een fijne en goede coach te vinden.

Jouw Wending loopbaancoach Wendy van Wijngaarden Utrecht

Wat is het verschil tussen een coach en therapeut?

$

Heel platgeslagen kun je het zo zien: Een therapeut helpt je om psychische problemen aan te pakken, een coach helpt je als je in goede psychische gezondheid bent om je leven naar een hoger niveau te tillen.

$

Stel je leven voor op een schaal van 1 tot 10. Een therapeut helpt je om van een 1 of 2 naar een 6 te gaan. Een coach helpt je om van een 5 of 6 naar een 10 te gaan. Het startpunt en eindpunt zijn dus anders.

Therapie

Een ander belangrijk verschil is dat therapie meer op het verleden gericht is, zoals het verwerken van trauma’s en onderzoeken waardoor bepaald gedrag ontstaan is. Een therapeut heeft natuurlijk een uitgebreide studie achter de rug en geeft therapieën zoals cognitieve therapie of psychoanalyse).

Coaching

Een coach kijkt vooral naar het hier en nu en werkt toekomstgericht. Wat zou je willen veranderen en wat weerhoudt je ervan om dat te doen? Doordat je minder inzoomt op het verleden zijn coachtrajecten vaak wat korter en worden ze als laagdrempeliger ervaren dan therapie.

Hoe herken je een goede coach?

Coaches schieten als paddenstoelen uit de grond! Zo zijn er inmiddels business coaches, life coaches, loopbaancoaches, wandelcoaches, schrijfcoaches, opruimcoaches, financiële coaches, burn-out coaches en meer.

Het coachvak is een vrij beroep. Iedereen kan zichzelf dus coach noemen, ongeacht je opleiding of ervaring. Dus hoe herken je dan een goede coach?

Podcasttip:

In deze podcast vertel ik meer over het verschil tussen een coach en therapeut én leg ik uit waarmee je terecht kunt bij een loopbaancoach.

Een paar tips om een – voor jou – geschikte coach te zoeken:

  • Vraag in je omgeving naar positieve ervaringen met coaches. Referrals werken vaak het fijnst!
  • Wil jij iets aanpakken op persoonlijk of professioneel vlak of wil je een specifiek aspect binnen je bedrijf aanpakken? Kies een coach die past bij jouw specifieke behoefte.
  • Coach gevonden via Google of social media? Check of diegene is aangesloten bij één van de grotere beroepsverenigingen zoals NOBCO  of Noloc.  Een coach kan zich alleen hierbij aansluiten als hij een geaccrediteerde coachopleiding heeft gevolgd.
  • Zoek je coach via een betrouwbaar platform zoals Coachfinder.
  • Vraag om een kennismaking of intake, dit is bij vrijwel elke coach kosteloos en vrijblijvend.

Wat kan ik voor je betekenen?

Loopbaancoaching is een specifieke vorm van coaching. Wil je weten waarmee een loopbaancoach je kan helpen? Ik schreef er een artikel over. Bekijk voor meer info over loopbaancoaching ook mijn loopbaantraject!

Meer lezen over werkplezier:

Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie, tips en mijn nieuwste podcastafleveringen in je mailbox!