Selecteer een pagina

Blog

Wachten met solliciteren, of juist niet?

Bijna een miljoen Nederlanders is op dit moment latent werkzoekend volgens onderzoek van Intelligence Group. Ze solliciteren niet actief, maar denken wel na over hun volgende carrièrestap en bekijken vacatures. Ben jij één van die latent werkzoekenden dan kan dit het ideale moment zijn om actief te gaan solliciteren. Je hebt namelijk niet veel concurrentie! Dus ga je wachten met solliciteren, of juist niet?

Natuurlijk ben jij de enige die kan beslissen of de timing geschikt is voor je. Ik wil je met deze blog stof tot nadenken geven om je te helpen in je keuze. Dus als jij van baan wilt wisselen en twijfelt of dit het goede moment is, lees dan verder! 

Redenen om nu een andere baan te willen

Meer dan ooit denken mensen op dit moment na over een andere baan. Een aantal redenen die ze noemen zijn:

Ze zien de impact die zorgmedewerkers en leerkrachten maken en missen dat gevoel van écht bijdragen in hun eigen werk.

Ze zijn teleurgesteld hoe hun werkgever omgaat met deze pandemie (slechte communicatie, weinig begrip etc).

Hun werkgever zit in zwaar weer en ze vrezen voor een reorganisatie.

De huidige omstandigheden bewijzen dat hun baan of beroep niet toekomstbestendig is.

Zonder de reistijd naar het werk hebben ze ineens veel meer vrije tijd – en die willen ze niet meer opgeven als er weer op kantoor gewerkt mag/moet worden.

Ze waren vóór de uitbraak van COVID-19 al niet blij met hun baan of werkgever en de situatie is niet verbeterd.

Toch zegt bijna iedereen hetzelfde als ik vraag of ze aan het solliciteren zijn: “Nee, ik wacht wel tot het allemaal wat rustiger is”. Ik snap die reactie, echt. Je hebt misschien een contract voor onbepaalde tijd, een hypotheek en een gezin om te onderhouden. Dan denk je wel even na voordat je gaat solliciteren.

Bovendien weet je nooit 100% zeker waar je aan begint als je van baan wisselt. Je hebt geen garantie dat die nieuwe functie de goede keuze is voor je. Aan de andere kant: als je nu echt niet gelukkig bent in je werk, dan kan het toch alleen maar beter worden?

Wat kost het je als je ongelukkig bent in je werk?

Stel, je hebt zo’n baan waar je geen energie (meer) uit haalt, geen ontwikkelmogelijkheden, een manager die zich van zijn slechtste kans laat zien, te hoge werkdruk of een combinatie van dat alles.

Vraag jezelf dan af hoe belangrijk plezier in je werk voor je is en wat het je kost als je dat plezier niet (genoeg) ervaart. Heb je door je baan minder energie voor je gezin of vrienden? Voel je je onrustig, gespannen of juist futloos? Ben je prikkelbaar tegen de mensen die je liefhebt? Weegt de zekerheid van je huidige baan op tegen de negatieve gevolgen die je door diezelfde baan ervaart?

Praat met je werkgever

Voordat je besluit te gaan solliciteren raad ik je aan één ding te doen: praat met je werkgever. Geen enkele manager zit te wachten op een negatieve, klagende medewerker, dus bereid je gesprek goed voor. Neem verantwoordelijkheid en wees oplossingsgericht. Zeg dus niet alleen: “Ik vind mijn werk niet uitdagend meer” of “De werkdruk is te hoog”, maar bedenk wat jij zelf kunt doen om je situatie te verbeteren. Welke taken binnen het bedrijf kun jij naar je toe trekken om je werk uitdagender te maken? Is je werkdruk te hoog omdat jij geen nee kunt zeggen of moeite hebt om prioriteiten te bepalen? Wie kan je helpen om dat gedrag te veranderen?

Vertrouw erop dat een goede manager dankbaar zal zijn als je hem de kans geeft jou te behouden voor het bedrijf.

Genoeg openstaande vacatures

De vacatures zijn er. In de zorg, IT, het onderwijs en techniek blijft ook de komende jaren een personeelstekort, vertelt het UWV. Werk je nu in de horeca of beveiliging? Dan zijn de kansen op de arbeidsmarkt minder goed, tenzij je jezelf omschoolt tot een kansrijk beroep. Dankzij de NOW regeling van de overheid kun je dat waarschijnlijk zelfs gratis doen!

Een carrièreswitch is een extra grote stap en je baan opzeggen om een omscholingstraject te volgen is voor veel mensen financieel niet haalbaar. Gelukkig zijn er ook veel parttime trajecten die je kunt combineren met je baan. Zo houd je je baan en inkomsten en werk je ondertussen aan je carrièrestap naar een kansrijk beroep.

Wachten met solliciteren, of juist niet?

Of je besluit om nu te gaan solliciteren of toch wilt wachten: Bereid jezelf voor op je banenjacht. Hierbij wat tips waarmee je jezelf klaarstoomt om te solliciteren:

  • Maak van je LinkedIn profiel een supersterk online visitekaartje. Met mijn werkboek heb je dat zo voor elkaar
  • Gebruik LinkedIn om kennis en ervaringen uit je vakgebied te delen met je netwerk. Dit maakt je aantrekkelijker voor potentiële werkgevers.
  • Werk aan de vaardigheden die je nodig hebt in je volgende baan. Volg (online) trainingen, haal certificaten etc.
  • Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in je vakgebied.
  • Vertel je netwerk dat je om je heen kijkt.
  • Geef je cv een opfrisbeurt.
  • Bekijk wat je wel en niet aanspreekt in openstaande vacatures en wat je online leest over werkgevers.

LinkedIn is een fantastisch medium en ik ken veel mensen die er hun nieuwe baan of klant vonden. Je succes is op LinkedIn voor een groot deel afhankelijk van de kwaliteit van je profiel.

Boek nu een inspiratiesessie!

 Hoe maak je je LinkedIn profiel echt aantrekkelijk voor werkgevers en recruiters in het vakgebied waarin je graag wilt werken?

Nou, daarmee help ik je graag! Tijdens een 1:1 inspiratiesessie gaan we bijvoorbeeld je cv en LinkedIn-profiel verbeteren of je cv en motivatiebrief personaliseren voor de baan die je op het oog hebt. Vanuit mijn ervaring als recruiter weet ik hoe belangrijk het is dat je cv en LinkedIn profiel goed je talenten benadrukken en ik vind het superleuk om jou daarbij te ondersteunen.

Stuur me een mail of vul het contactformulier in om je workshop te plannen of voor meer informatie.

Lees meer blogs over recruitment

Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief en ontvang iedere maand inspiratie, updates, tips en mijn nieuwste podcastafleveringen in je mailbox!