Selecteer een pagina

Blog

3 tips om je werk weer leuk te vinden én beter te presteren

Stel, je werkdagen lijken steeds langer te duren. Je hebt moeite om ’s morgens aan de slag te gaan en je bent doodop als je werkdag erop zit. Je snakt naar je volgende vakantie. En op zondagavond baal je dat je weer 5 werkdagen moet uitzitten tot je volgende weekend. Dat constante thuiswerken helpt natuurlijk ook niet mee. Kortom: Je vindt je werk echt niet leuk meer. Wat doe je dan?

Op zoek gaan naar een leukere baan is soms de beste oplossing, ook nu de arbeidsmarkt wat onrustig is. Maar solliciteren is een grote stap die veel mensen nu niet durven of willen nemen. Gelukkig kun je zelf ook iets doen om je werk weer leuk te vinden!

Zo simpel kan het zijn

Deze tips lijken op het eerste oog misschien te simpel om echt een verschil te maken voor je en zo simpel kan het dus zijn. Bijkomend voordeel is dat ze je ook nog eens helpen om je creativiteit beter te gebruiken en om beter te presteren. Je hebt er dus altijd iets aan om ze te implementeren in je werkdagen.

3 tips voor meer werkplezier:

R

Werk op basis van output in plaats van uren

R

Neem voldoende rust

R

Maak een feestje van je pauze

Tip 1. Spreek doelstellingen af op basis van output in plaats van werkuren

Inmiddels hebben we allemaal de tools om online (samen) te werken en in theorie kunnen we zelf onze werktijden indelen. Veel werkgevers sturen echter nog op de uren die je (online) aanwezig bent in plaats van op wat je produceert. Daardoor kun je je gecontroleerd voelen en heb je nog steeds niet de vrijheid die het online werken je kan geven.

Zijn jouw werkzaamheden niet tijdsafhankelijk en wordt er toch van je verwacht dat je elke dag van 8.30 tot 17.00 uur aan het werk bent? Praat dan eens met je collega’s en manager. Welke werkafspraken kunnen jullie maken waardoor jij je werktijden flexibeler kunt indelen en je manager je resultaat beoordeelt in plaats van je (online) aanwezigheid?

Tip 2. Neem voldoende rust – offline én online

Stress heeft niet alleen een negatief effect op je werkplezier, het remt ook je creativiteit. Doordat je zo vol zit met stress-stofjes heb je minder ruimte voor creatieve ideeën. Terwijl die creativiteit je juist helpt om je werk slimmer te doen en om er meer plezier in te hebben.

Gun jezelf rust. Stop op tijd met werken en sluit je werkdag echt af, ookal heb je niet de reistijd naar huis die je normaal gesproken helpt loskomen van je werk. Plan vrije dagen en vakanties, thuis of op een plek waar het op dat moment kan.

Hoe zit het met de notificaties van je telefoon? Al die piepjes, pop-ups en aantallen ongelezen mails, WhatsAppjes etc geven ons ook voortdurende stressprikkels. Het is dus zeker de moeite om ze uit te zetten.

Tip 3: Maak een feestje van je pauze

Ik maak elke dag een gezonde lunch die ik aan tafel in mijn keuken opeet. Daarna maak ik een wandeling, lees ik in een boek of knuffel ik met mijn katten (die laatste 2 activiteiten zijn vaak goed te combineren trouwens ?). Lunchafspraken plan ik alleen als ze niet werk gerelateerd zijn. Dat uur pauze geeft me een welverdiend rustmoment en levert me soms als bonus inspiratie op voor een vraag waar ik die ochtend mee zat.

Denk jij nu: daar heb ik geen tijd voor! Then think again. Want een goede pauze levert je meer tijd op dan het je kost. Als je je hersenen tijdens je werkdag pauze geeft door te sporten, met je kids te spelen, te mediteren, lezen, wandelen etc. ben je de rest van de dag productiever. Dat gemiste uur haal je dus weer in doordat je er energie van krijgt.

Ga aan de slag om je werk weer leuk te vinden

Ik ben benieuwd wat het jou oplevert als je aan de slag gaat met deze tips, laat je het me weten? En wil je hulp om nieuwe, gezonde werkgewoontes in je leven te implementeren? Neem contact met me op om een Kleine Wending (videocall van 1,5 uur) te plannen met me.

Meer tips lezen om je baan weer leuk te gaan vinden? Het boek ‘The joy of work’ van Bruce Daisley is een aanrader!

 

Lees meer blogs over werkplezier

Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie, tips en mijn nieuwste podcastafleveringen in je mailbox!