Selecteer een pagina

Blog

Makkelijker keuzes maken. Hoe dan?

We groeien op met de overtuiging dat er goede en foute keuzes bestaan in het leven. Natuurlijk wil je alleen goede keuzes maken en verkeerde keuzes voorkomen. Daardoor worden beslissingen in je hoofd steeds groter en lijkt het soms makkelijker om niet te kiezen. Maar als je niet kiest ga je niet vooruit en kun je niet groeien. Dat gaat vroeg of laat knagen. Ik wil je met deze blog helpen om wat makkelijker keuzes te maken!

Thuiswerken boek kat woonkamer

Waarom zijn we bang om (verkeerde) keuzes te maken?

We nemen constant beslissingen, zo’n 35.000 per dag zelfs. De meeste keuzes hebben amper impact en maken we onbewust. Andere hebben grote gevolgen voor onszelf en/of voor onze omgeving.

Zal ik naar het plattenland verhuizen of blijf ik in de stad? Vechten voor mijn relatie of stoppen? Zulke keuzes kunnen een zware last zijn. Waarom zijn we zo bang om te kiezen? En waarom is iets een verkeerde keuze als de uitkomst niet is wat je ervan verwacht had?

Wat als…

Stel dat je voor een belangrijk keuzemoment in je leven staat. Ga je van baan wisselen of toch niet? Je angst voor het maken van een verkeerde keuze kan je dan in de weg zitten. Terwijl je keer op keer nadenkt over de mogelijke consequenties van je keuze wordt alles in je hoofd steeds groter. Je raakt lichtelijk verlamd door alle ‘wat als’ scenario’s die door je hoofd spoken!

Wat als ik ga solliciteren en ik word nergens uitgenodigd? Wat als ik een andere baan accepteer en mijn nieuwe werkgever gaat failliet? Wat als mijn baas teleurgesteld is omdat ik vertrek?

Je probeert de uitkomst te voorspellen en te controleren en je wordt er gek van.

Uiteindelijk hak je die knoop door en hoop je dat de twijfel je met rust laat. Maar nee hoor! Als je besluit om bij je werkgever te blijven vraag je je af wat er was gebeurd als je wel had gesolliciteerd op die ene geweldige vacature. Als je wél van baan wisselt twijfel je of dit echt de juiste volgende stap is. En weer neemt het ‘wat als’-stemmetje het over.

Je kunt niet winnen, lijkt het!

Stel dat elke keuze je iets leert?

Stel dat welke keuze we ook maken, de uitkomst altijd ok is? Of we kiezen voor A of B, beide keuzes leveren je allerlei ervaringen op. Elke keuze is een kans om te leren, om te ontdekken wat bij je past en wie je wilt zijn. Om je eigen veerkracht te ervaren, om te durven vertrouwen dat je alles aankunt wat op je pad komt. Kun je dan wat makkelijker keuzes maken?

“The knowledge that you can handle anything that comes your way is the key to allowing yourself to take healthy, life-affirming risks.” Susan Jeffers

Ben je blij met de uitkomst? Mooi! Dan ga je verder op die route. Is het resultaat niet wat je verwacht had en ben je er toch blij mee? Ook mooi! Lekker doorgaan dan. Valt het tegen? Kijk wat je daarvan kunt leren en stuur bij door een nieuwe keuze te maken.

Kies op basis van wat je weet

Een paar jaar geleden maakte ik een keuze waar ik achter stond en waarvan ik wist dat ik een ander er veel pijn mee deed. Ik vond het moeilijk dat ik iemand om wie ik gaf had gekwetst en besprak het met mijn ouders. Mijn vader zei toen tegen me: “Als je beslist met de beste bedoeling en vanuit de kennis en (levens)ervaring die je op dat moment hebt kun je het nooit verkeerd doen.”  

Zo kijk ik er nog steeds naar. Het was geen verkeerde keuze, het was een les. Als ik nu voor dezelfde keuze zou staan dan zou ik er anders mee omgaan. Dat komt door de kennis en ervaring die ik nu heb en die ik een paar jaar geleden nog niet had.

Kun je nu makkelijker keuzes maken?

Ik wil je aanmoedigen om de volgende keer dat je voor een moeilijke keuze staat terug te denken aan deze blog of de bijbehorende podcastaflevering over keuzes te luisteren. Weet dat je alles aankunt dat er op je pad komt en vertrouw erop dat elke beslissing een ervaring en een les is. Ook als de uitkomst niet is wat je hoopte.

Wil je hulp bij het bewust worden van je gedachten en patronen over keuzes? In een inspiratiesessie van 1,5 uur gaan we samen aan de slag gaan met jouw vraag of uitdaging. Stuur me een mail voor meer info!

Meer blogs over het managen van je mindset

Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie, updates, tips en mijn nieuwste podcastafleveringen in je mailbox!