Selecteer een pagina

Blog

Tips voor een aansprekende LinkedIn profielfoto

Je profielfoto bepaalt de eerste indruk die mensen van je hebben op basis van je LinkedIn-profiel. Je foto is meteen zichtbaar als iemand je profielpagina bekijkt. Daarnaast is je profielfoto (afhankelijk van je privacy-instellingen) zichtbaar bij elk bericht of reactie die je plaatst op LinkedIn.

En heb je jezelf weleens gegoogeld? Grote kans dat je LinkedIn profielfoto de eerste foto is in de zoekresultaten. Conclusie: een goede LinkedIn profielfoto is belangrijker dan je denkt!

Gebruik deze tips ook voor de profielfoto op je cv!

rode jurk blond haar ketting park natuur

Een LinkedIn profielfoto… met je kind?!

Waarom zie je dan toch van die vreemde foto’s voorbijkomen op LinkedIn? Met een kind/ partner/ kat erbij, zover uitgezoomd dat die persoon een onherkenbaar stipje is, blurry foto’s, cocktail in de hand, foto’s van 10 jaar geleden…

Wil je weten wat anderen van jouw profielfoto vinden? Op Photofeeler kun je je foto gratis uploaden voor feedback!

Terecht of niet, het is onmogelijk om geen eerste indruk van iemand te krijgen als je diens foto ziet. Ook als je géén foto op je profiel zet, hebben mensen een mening, juist omdat ze geen foto zien. Beter gebruik je die foto dus in je voordeel.

Als je aan het solliciteren bent is je profielfoto extra belangrijk, het bepaalt namelijk voor een deel of recruiters en werkgevers in jou een mogelijke nieuwe werknemer zien.  Ik help je op weg met deze checklist voor een professionele LinkedIn profielfoto!

Met deze checklist sta jij ook te shinen op LinkedIn of je cv:

Q

Het is geen selfie

R

Je kijkt in de camera

Q

De achtergrond leidt niet af

R

Het is een recente foto

R

Je bent herkenbaar

R

De uitsnijding klopt

Het is geen selfie

Selfies zijn leuk voor Instagram en misschien bij een bericht dat je op LinkedIn plaatst, maar niet voor je profielfoto. Gebruik de zelfontspanner van je telefoon of camera, of vraag iemand anders een foto van je te maken.

Je kijkt in de camera

Gebruik geen foto waarop je van de zijkant bent vastgelegd. Een beetje langs de camera kijken kan best, maar echt wegkijken van de camera wil je voorkomen. Door oogcontact te maken kom je toegankelijker over en ben je beter herkenbaar.

De achtergrond leidt niet af

Zorg voor een rustige achtergrond, bijvoorbeeld een effen muur of maak de achtergrond wat waziger met je camera-instellingen. Een rommelige achtergrond of een achtergrond waar duidelijk te zien is dat je op een feestje staat leidt af.

Het is een recente foto

Ik haalde ooit een sollicitant op bij de receptie en kon haar vervolgens niet vinden. Wat bleek: ze zat er wel, maar leek totaal niet op haar LinkedIn profielfoto.

Ze was van lang blond haar naar kort donker haar gegaan én ze droeg een bril die ze op de foto nog niet had. Nu mag het voor een werkgever niet uitmaken hoe je eruitziet, je wilt wél dat die werkgever je herkent op basis van je foto. 

Je bent herkenbaar

Niet alleen een recente foto zorgt ervoor dat je herkenbaar bent. Voorkom ook dat je een foto gebruikt waarop je een zonnebril draagt, dat je tegen de zon in wordt gefotografeerd of dat je een petje draagt dat een schaduw over je gezicht legt.

De uitsnijding klopt

Je wilt niet teveel en ook niet te weinig van jezelf laten zien op je profielfoto. Is alleen je hoofd zichtbaar en staat je nek niet op de foto? Dan ziet dat er al snel vreemd uit. Sta je met je hele lichaam op de foto? Dan herkent niemand je tenzij ze de foto aanklikken om te vergroten.

De juiste uitsnijding zorgen dat je hoofd, nek en een stukje van je schouders zichtbaar zijn.

Zet je profielfoto ook in je cv

Heb je dankzij deze checklist een fantastische LinkedIn profielfoto? Zet hem meteen in je cv zodat je ook daar lekker opvalt!

Met die foto ben je er natuurlijk nog niet… Wil jij een LinkedIn profiel en cv waarvan werkgevers direct begrijpen waarom jij de perfecte match bent? Met mijn LinkedIn -e-book kun je stap voor stap aan de slag.

Liever hands-on hulp van mij? Stuur me een bericht om de mogelijkheden te bespreken!

Lees meer blogs over solliciteren

Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief en ontvang iedere maand inspiratie, updates, tips en mijn nieuwste podcastafleveringen in je mailbox!