Selecteer een pagina

Blog

Ik HAAT mijn baan, wat nu?

Het is zondagavond 8 uur en je ploft op de bank voor je favoriete Netflix-serie. Dan dringt het tot je door: “O nee, het is zondagavond… Ik moet morgen weer aan het werk!”. Je hebt dat onrustige gevoel op zondagavond vast weleens meegemaakt? ‘Ik haat mijn baan’ klinkt wat heftig, maar ‘ik houd van mijn baan’ voelt pas écht als een ver van je bed show.

Wat kun je proberen om je baan leuker te maken en wanneer besluit je dat het tijd is voor iets anders? Ik deel mijn visie en tips met je!

 

Jouw Wending Wendy van Wijngaarden Loopbaancoaching Sollicitatiecoaching Werkplezier werkgeluk Utrecht

‘Ik haat mijn baan’ is niet genoeg

Misschien blijf je liever ongelukkig in deze baan dan dat je de onzekerheid en spanning aangaat van iets nieuws. Of misschien heb je juist geen moeite met zo’n drastische stap en ben je klaar om ontslag te nemen.

Waarin jij je ook herkent, als je geen voldoening in baan vindt moet je eerst begrijpen hoe dat komt en wat werk voor jou leuker kan maken.

It’s time for some soul searching… ?  

Wat vind je niet leuk aan je werk?

Als je nu nog aan het lezen bent dan herken je jezelf waarschijnlijk in dat Sunday Scaries-gevoel. En je wilt er iets aan doen. De eerst stap is om te onderzoeken waarom je je werk op dit moment niet leuk vindt.

Komt het doordat je gedoe hebt met een collega? Vind je bepaalde werkzaamheden niet uitdagend meer? Heb je juist teveel taken op je bordje? Ben je gefrustreerd omdat je elke dag urenlang in inefficiënte vergaderingen zit? Baal je van je laatste beoordelingsgesprek?

Probeer ook wat oplossingen te bedenken. Wat zou de situatie beter maken? Kun je het gesprek aangaan met die ene collega? Kun je nieuwe werkzaamheden naar je toe trekken zodat je meer wordt uitgedaagd? Kun je met je leidinggevende praten over je takenpakket of je beoordeling?

Neem echt even de tijd om hierover na te denken en schrijf het op voor jezelf.

Wat kies je?

Nu je de tijd hebt genomen om naar je ratio en gevoel te luisteren mag je kiezen. In veel situaties heb je 3 opties:

  • Veranderen
  • Accepteren
  • Weggaan

Misschien is niet elke optie realistisch voor je, maar de keuze is er wel. Ik neem ze met je door:

Veranderen:

Wat heb je nodig om meer plezier / voldoening / uitdaging in je werk te krijgen? Wat kun je zelf veranderen en wat kun je bespreken met je collega’s of leidinggevende?

Vind je het spannend om dit te bespreken op je werk? Mijn ervaring is dat dit soort gesprekken onwijs kunnen helpen, dus ik wil je uitdagen om het toch te doen.

Breng je verzoek op een positieve manier en stel meteen een oplossing voor.

Dus niet: “Ik merk dat die eindeloze vergaderingen alle levensenergie uit me zuigen en ik ben er helemaal klaar mee. Hoe ga je dit oplossen voor me?”

Maar: “Ik zit wekelijks 20 uur in vergaderingen en ik zou graag een deel van die tijd besteden aan project Y. Ik denk dat we als team korter kunnen vergaderen als we met een agenda werken en iemand de voorzitter is. Vind je het goed als we dit de komende maand eens uitproberen?”  

Accepteren:

Stel, het lukt niet om de situatie te veranderen. Je leidinggevende ziet niets in jouw efficiënte vergadervoorstel, er is geen ruimte om je takenpakket aan te passen of het contact met je collega wordt alleen maar slechter.

Kun je de situatie dan accepteren?

Er kunnen allerlei redenen zijn om een situatie waar je niet tevreden over bent toch te accepteren. Misschien is de goede sfeer op kantoor zó belangrijk voor je dat die voor nu opweegt tegen je lichtelijk geestdodende werkzaamheden. Misschien krijg je een mooie bonus als je 5 jaar in dienst bent en zit je nu op 4,5 jaar.

Of misschien is de ‘pijn’ van je huidige baan nog niet groot genoeg om te kiezen voor  het laatste redmiddel: weggaan.

Belangrijk bij het accepteren van je situatie zoals hij nu is, is dat je het wel écht accepteert. Sta achter je keuze en blijf niet mokken omdat je voor je gevoel vastzit. Dit is de keuze die jij op dit punt in je leven maakt.

Weggaan:

Wanneer het niet lukt om de situatie te veranderen en je hem ook niet kunt accepteren, is de laatste optie weggaan. Solliciteren naar een nieuwe baan, binnen je bedrijf of daarbuiten.

Meerdere keren zag ik dat een collega boos zich liet wegkapen door de eerste de beste werkgever omdat er iets op het werk gebeurde waar hij het niet mee eens was. Bijna altijd wisselde diegene binnen een paar maanden wéér van baan. Of hij klopte weer aan omdat hij wilde terugkomen.

Hiermee wil ik zeggen dat vanuit een reflex ontslag nemen (bijna) nooit een duurzame oplossing is. Als je vertrekt zonder goed te begrijpen waarom en te weten wat je dan wél zoekt is de kans groot dat je in een vergelijkbare functie bij een ander bedrijf terechtkomt. En of je dan beter af bent..?

Neem geen overhaaste beslissingen en bedenk eerst wat voor baan je wilt. Waar wil je naartoe?

Wat ik als loopbaancoach voor je kan doen

Loop je ergens in dit proces vast? Lukt het je niet om te bedenken welke veranderingen je baan weer leuk kunnen maken? Of vind je het doodeng om dit bespreken met je leidinggevende uit angst dat die zal proberen je eruit te werken als je eerlijk vertelt hoe je je voelt?

Of is het niet gelukt de situatie te veranderen en wil je nu op zoek naar ander werk?

Als loopbaancoach kan ik je op elk punt in dit proces helpen. We kunnen in een los coachgesprek het brainstormen over het leuker maken van je baan, het gesprek met je leidinggevende voorbereiden of je cv herschrijven zodat je met vertrouwen kunt gaan solliciteren.

Een andere mogelijkheid is mijn loopbaantraject, waarin we 3 maanden intensief aan de slag gaan met jouw loopbaan.

Stuur me een mail om te bespreken welke optie past bij jouw situatie!

PS: Ken je de Jouw Wending podcast al? Abonneer je nu op Spotify voor wekelijkse inspiratie over solliciteren, werkplezier en de mindset om je daarbij te helpen!

 

Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie, updates, tips en mijn nieuwste podcastafleveringen in je mailbox!