Selecteer een pagina

Blog

“Ik wil meer zelfvertrouwen krijgen”

Meer zelfvertrouwen krijgen. Regelmatig noemt een coachee dat in ons intakegesprek als onderdeel van zijn of haar coachdoel. Ik snap het, want meer zelfvertrouwen willen we allemaal wel. Maar: zelfvertrouwen is geen doel op zich, het is een excuus waardoor je je werkelijke doel niet bereikt.

In dit artikel leg ik uit waarom meer zelfvertrouwen krijgen geen doel is, maar een gevolg van aan de slag gaan met je werkelijke doel.

Pssst… Aflevering 36 van de Jouw Wending podcast gaat ook over dit onderwerp, die luister je bijvoorbeeld hier op Spotify!

 

Thuiswerken boek kat woonkamer

Zelfvertrouwen als voorwaarde om in actie te komen

Er is iets dat je graag wilt bereiken, of wilt veranderen. Je wilt sterke pitches houden voor klanten. Misschien ben je een tijdje single en wil je weer gaan daten. Of je wilt je baan opzeggen om te gaan freelancen.

“Als ik zelfvertrouwen heb, dan…”

En voor je gevoel kun je pas in beweging komen als je meer zelfvertrouwen hebt. Zo wordt zelfvertrouwen een voorwaarde voor het behalen van je doel.

“Als ik meer zelfvertrouwen heb, dán durf ik die soloreis te maken waar ik van droom”.

“Wanneer ik meer zelfvertrouwen heb, dán durf ik te solliciteren op leuker werk”.

De harde waarheid: Er bestaat geen magische oefening voor meer zelfvertrouwen

En dan komt nu die harde waarheid: Zelfvertrouwen is niet iets wat je zomaar ‘krijgt’. Ik heb geen magische oefening die we kunnen doen waarna je je zelfverzekerd voelt.

Daarom onderzoek ik dit verder met de coachee, want we willen achterhalen wat het onderliggende doel is en dáárop coachen.

Ik stel dan vragen als:

  • Waarin voel je je belemmerd door je onzekerheid?
  • Wat zou je nu meteen gaan doen als je je niet onzeker voelde?
  • Waar wil je over een jaar hebben bereikt waarvan je gelooft dat je het lukt als je genoeg zelfvertrouwen hebt?

Met je angst onder de arm

Ik hoor je nu denken: Ok, dus zelfvertrouwen is niet iets waar ik op kan wachten om het te laten ontstaan. Maar wat kan ik dan doen om meer zelfvertrouwen te krijgen?

Nog een harde waarheid: Ga het gewoon doen. Do it scared. Met je angst en onzekerheid onder de arm toch de eerste stap zetten richting je doel. En daarna de volgende stap. En de volgende.

En wees ok met die onzekerheid. Ook als je daardoor je eerste sollicitatiegesprek verkloot. Zelfs als je kotsend van de zenuwen boven de wc hangt voordat je die presentatie voor 100 collega’s geeft.

Dat is namelijk de enige manier waarop je zelfvertrouwen gaat groeien. Door de dingen te doen die je spannend of doodeng vindt en te ervaren dat er niets ergs gebeurt.

Het kan misschien voélen alsof je doodgaat van ongemak, hoogstwaarschijnlijk gebeurt dat niet écht. ?

Een praktijkvoorbeeld

Mijn zelfvertrouwen groeide onwijs toen ik op soloreis ging naar Nieuw-Zeeland (ik nam daar een podcast over op trouwens, die kun je hier luisteren).

Ik vond het superspannend om in mijn eentje op het vliegtuig te stappen en aan de andere kant van de wereld te gaan rondreizen.

Wat als ik het verschrikkelijk vond om alleen te reizen? Wat als ik heimwee kreeg?

Door tóch te gaan groeide mijn zelfvertrouwen enorm, wat verder gaat dan ‘nu durf ik vaker alleen op reis’.

Na mijn eerste reis durfde ik bijvoorbeeld de tatoeage te nemen waar ik al jaren over fantaseerde en mijn baan op te zeggen om te gaan ondernemen.

‘had ik maar meer zelfvertrouwen’

Denk jij weleens ‘had ik maar meer zelfvertrouwen, want dan zou ik … (vul in)’? En wil je stappen zetten zodat richting die nieuwe baan, die verre reis, of wat het ook maar is dat je leven nog leuker zal maken?

In een coachtraject gaan we hier samen mee aan de slag. Ik help je je angst en onzekerheid te accepteren en in beweging te komen.

Neem contact met me op om een vrijblijvende kennismaking te plannen!

Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie, updates, tips en mijn nieuwste podcastafleveringen in je mailbox!