Selecteer een pagina

Blog

Hierdoor werd ik gekozen uit 150 sollicitanten

8 jaar geleden scoorde ik een baan waarop meer dan 150 kandidaten hadden gereageerd. Ik had ongeveer de juiste werkervaring, maar voldeed niet aan alle functie-eisen.

In deze blog deel ik mijn gouden tip met je, waarvan ik destijds niet eens wist dat het zo sterk in mijn voordeel zou werken!

Jouw Wending loopbaancoach Wendy van Wijngaarden Utrecht

Van 150, naar 6, naar 1

Voor het eerste gesprek werden 6 sollicitanten uitgenodigd. Toen ik werd uitgenodigd voor een tweede gesprek en aan de recruiter vroeg hoeveel concurrentie ik nog had, vertelde ze dat ik als enige was overgebleven. Dan ga je zo’n gesprek toch wat relaxter in!

Later, toen ik eenmaal in dienst was, hoorde ik van de recruiter dat andere kandidaten op papier een betere match waren. En toch had ze mijn cv bij de eerste selectie bovenop de stapel gelegd door één ding waarmee ik me direct had onderscheiden:

Ik belde de recruiter

Ik had haar gebeld met inhoudelijke vragen over de functie. Dat deed ik trouwens niet om op te vallen als sollicitant, ik wist destijds nog helemaal niet dat dat een slimme tactiek was. Ik had gewoon oprecht vragen omdat ik de vacaturetekst wat onduidelijk vond.

Door de vragen die ik stelde kreeg de recruiter een goede eerste indruk van me: ik wist duidelijk wat het HR-vak inhield en ik was scherp en nam niet alles klakkeloos voor waar aan. Dat bleek precies weet ze zochten voor de functie.

Waarom zou je bellen over een vacature?

Wanneer je een leuke vacature ziet kun je jezelf in de kijker spelen door de contactpersoon te bellen met vragen waarvan je het antwoord echt niet kunt vinden en waarmee je laat zien dat je weet waarover je praat.

Bovendien helpt de informatie die je daarmee inwint over de functie, het team of het bedrijf je bij je besluit of je überhaupt wilt solliciteren op de functie. Want het is leuk als het bedrijf jou graag wil, maar het gaat er natuurlijk om wat jij zelf wilt!

De kansen en risico’s bij het nabellen van een vacature

Er zijn tegenwoordig meer sollicitanten die eerst telefonisch contact zoeken voordat ze hun cv insturen, maar de meesten maken daarbij de fout dat ze bellen om het bellen. En dat werkt juist averechts.

Bellen naar de contactpersoon van de vacature kan ervoor zorgen dat je positief opvalt als sollicitant, maar het kan ook tegen je werken als je onnodige vragen stelt. (“staat deze vacature nog open?” “Zeker, zoals je kunt lezen is de sluitingsdatum pas over een week.”)

Als recruiter ben ik regelmatig gebeld door kandidaten en in sommige gevallen hoopte ik door dat telefoontje vurig dat diegene zou solliciteren, terwijl anderen kandidaten juist irritatie bij me opwekten doordat ze naar de bekende weg vroegen.

Wil jij ook succesvoller worden met solliciteren?

Plan dan nu je 1-op-1 online sollicitatieworkshop met me waarin ik je help met jouw specifieke sollicitatievragen. Vul mijn contactformulier in voor meer info!

In april 2021 kun je bovendien meedoen aan mijn online sollicitatiecursus waarin ik je ga helpen om die ene winnaar uit 150 kandidaten te worden en om solliciteren LEUK te maken!

Schrijf je onderaan deze pagina in voor mijn nieuwsbrief om als eerste alle informatie over de sollicitatiecursus te krijgen.

Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie, updates, tips en mijn nieuwste podcastafleveringen in je mailbox!