Selecteer een pagina

Blog

Zie jij weinig mogelijkheden voor je carrière? Doe dan deze oefening!

Als we nadenken over onze volgende baan zitten we vaak (onbewust) ‘vast’ op de weg die we ooit gekozen hebben. Je gaat van junior, naar medior, via senior naar manager of iets wat daarop lijkt. Maar is dat ook  wat je echt wilt? Welk werk zou jij doen als alles mogelijk was?

Pak een pen en papier en doe mee met deze oefening!

thuiswerken kantoor groen jurk plant

Eens een secretaresse, altijd een secretaresse

Jaren geleden was ik secretaresse. Ik rolde bij toeval in het vak en kwam erachter dat ik het best aardig deed als secretaresse.

Tijdens ontwikkelgesprekken werd me gevraagd waar ik over een paar jaar wilde staan. Ik vertelde dan dat het mijn uiteindelijke doel was om directiesecretaresse te worden van één of andere hoge pief bij een groot, internationaal bedrijf.

Het lukte me destijds niet om breder te kijken, ik had last van ‘loopbaan-tunnelvisie’. Ik was secretaresse, dus de enige ontwikkelmogelijkheid die ik zag was om een betere secretaresse te worden. 

Niet mijn Zone of Genius

Wat ik toen nog niet besefte was dat ik als secretaresse by far niet het leukste werk deed dat voor mij mogelijk was en dat ik bovendien niet het maximale uit mezelf haalde.

Ken je het boek The Big Leap, waarin Gay Hendricks het verschil uitlegt tussen werken vanuit bijvoorbeeld je Zone of Excellence en je Zone of Genius? (Tip: als je deze must-read nog niet hebt, bestel hem bij je lokale boekwinkel, zoals de Utrechtse Boekenbar!) 

Nu ik erop terugkijk denk ik dat secretarieel werk in mijn Zone of Competence viel, oftewel: ik kon het, maar andere secretaresses waren minstens zo goed. Bovendien gaf het werk me weinig voldoening omdat het niet voldeed aan mijn waarden, zoals onafhankelijkheid en afwisseling.

Ik nam een zijpaadje

Destijds ben ik het secretaressevak net zo toevallig als ik erin begon ook weer uitgerold: Ik kon bij een leuk advocatenkantoor aan de slag. Daarmee sloeg ik een zijpaadje in richting Human Resources en recruitment.

Zo’n zijpaadje – of gewoon een complete nieuwe weg – kun je ook bewust kiezen. En dat proces begint met fantaseren, dromen, outside the box denken, hoe je het ook wilt noemen.

Deze oefening kan je daarbij helpen. Pak een leeg document of pen en papier en doorloop deze stappen:

Stap 1: Als alles mogelijk was…

Stel je voor dat het 5 jaar later is. Je wordt wakker in jouw leukste leven. Zonder dat je er moeite voor hoefde te doen heb je alles voor elkaar gekregen wat je wilde.

Stel dat tijd, geld, vaardigheden en het oordeel van de mensen om je heen er niet toe deden. Hoe zou je leven er dan uitzien? En welk werk zou je doen als alles mogelijk was?

Stap 2: Aan welke banen denk je nu?

Schrijf voor jezelf op aan welke beroepen of banen je nu denkt. Zou je schooljuf zijn? Journalist? Boswachter? Kok? Stylist? Ondernemer? Álles is mogelijk, dus laat je niet ontmoedigen omdat je niet de juiste diploma’s of ervaring hebt. Welke banen lijken je leuk?

Stap 3: Overeenkomsten zoeken

Kijk naar de beroepen die je hebt opgeschreven: wat hebben ze met elkaar gemeen? Zijn het beroepen waarbij je met je handen werkt? Of waarbij je voor anderen zorgt? Hebben ze een creatief aspect? Draag je je kennis over? Of ben je juist zelf aan het leren en onderzoeken? Noteer eens voor jezelf wat je opvalt en of je een rode draad ziet.

Stap 4: Wil je hier iets mee?

Vraag jezelf vervolgens af of je daar iets mee wilt of kunt in je huidige baan. Kun je de creativiteit of zorgzaamheid die jou energie geven meer integreren in je werk? Welke ideeën kun je daarvoor bedenken, met welke collega kun je hierover sparren?

En als dat niet mogelijk blijkt voor je, zou één van die ‘droombanen’ dan een optie zijn?

Kun je in jouw ogen niets veranderen aan je situatie? Misschien verander je van gedachten na het lezen van deze blog.

Klaar voor actie?

In mijn looptraject leer je je persoonlijkheid, talenten en dromen beter kennen en zet je stappen naar werk waarin je het beste tot je recht komt.

 

Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie, updates, tips en mijn nieuwste podcastafleveringen in je mailbox!