Selecteer een pagina

Blog

De verwachting die veel mensen hebben bij een coach

Wanneer je voor het eerst de hulp van een coach inroept heb je ongetwijfeld bepaalde verwachtingen over wat zo’n coach voor je doet.

Een verwachting die ik bijvoorbeeld vaak hoor is: ‘Een coach luistert naar mijn verhaal en geeft vervolgens advies over wat ik het beste kan doen.’

Maar helaas…

Een coach geeft geen advies

Als ik echter één ding weet vanuit mijn eigen ervaring als coachee en als gediplomeerd coach, dan is het dat je voor advies of handige strategieën niet naar een coach gaat. Een goede coach geeft namelijk geen advies, maar doet hooguit een suggestie.

Aflevering 35 van de Jouw Wending podcast gaat hier ook over, luister nu op Spotify!

 

thuiswerken kantoor groen jurk plant

Een coach stelt de juiste vragen om je aan het denken te zetten en helpt je op die manier om je eigen antwoorden te vinden.

Het beeld dat bij veel mensen heerst over coaches klopt wat mij betreft dan ook niet: Veel mensen die zich bijvoorbeeld business coach noemen zijn in werkelijkheid vooral consultant, adviseur of strateeg.

Wat kun je dan wel verwachten van een coach?

Nu vraag je je misschien af wat je dan wél kunt verwachten als je een coachtraject bij mij of een andere coach doorloopt? In één woord: accountability.

Accountability, oftewel verantwoordelijkheid, is namelijk één van de belangrijkste voorwaarden voor een succesvol coachtraject.

Bovendien levert het je duurzame resultaten op doordat je je nieuwe vaardigheden en inzichten ook in de toekomst kunt inzetten.

Aan het begin van een coachtraject bepaal jij je coachdoel, vervolgens help ik je verantwoordelijkheid te nemen voor de gedragsverandering en acties die je dichter bij je doel brengen.

Zo help ik je verantwoordelijkheid te pakken voor je coachtraject

Dit zijn 3 manieren waarop ik mijn coachees accountable houd wanneer we samenwerken:

  1. In het intakegesprek bepaal je je coachdoel voor het traject. Elke sessie staan we even stil bij dit doel: kom je er al dichterbij? Klopt je doel nog?
  2. Aan het eind van elke sessie bepaal je acties om mee aan de slag te gaan tot de volgende sessie.
  3. De volgende sessie beginnen we met het bespreken van je vooruitgang en successen sinds de vorige sessie.

Focussen op accountability helpt je uit die eindeloze gedachtecirkel in je hoofd stappen en te leren vertrouwen op je keuzes. Je komt in actie doordat je de verantwoordelijkheid voelt voor het bereiken van je coachdoel.

Meer weten?

Heb je op dit moment een uitdaging of dilemma in je carrière of privéleven? Wil je bijvoorbeeld beter voor jezelf opkomen, je volgende carrièrestap bepalen of meer zelfvertrouwen ontwikkelen zodat je werk en leven leuker worden?

Neem contact met me op om vrijblijvend kennis te maken en te bepalen of mijn coaching een match is voor je!

Andere blogs over coaching

Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief en ontvang regelmatig inspiratie, updates, tips en mijn nieuwste podcastafleveringen in je mailbox!